Mitä yrittäjyys on?

Mitä yrittäjyys on?

Avaan tässä omia kokemuksiani yrittäjyydestä muutaman kohdan listalla.

  • Yksin ei pärjää. Tarvitset niin monessa eri asiassa muiden apua, että mitä monipuolisempi verkosto sinulla on, sitä helpommin löydät ratkaisun mieltä askarruttaviin kysymyksiisi. Yrittäjänä sinun pitää kommunikoida muun muassa kirjanpitäjän, asianajajan, sijoittajien, oppilaitosten, PRH:n, Verohallinnon ja muiden yritysten kanssa vain joitakin sidosryhmiä mainitakseni. Mitä enemmän sinulla on suoria kontakteja näiden alojen ihmisiin, sitä helpommin saat mahdollisen dilemman ratkaistua. Mielestäni ei kannata kuitenkaan rakentaa verkostoja hampaat irvessä vaan rennolla otteella.
  • Ole aktiivinen. Yrittäjänä sinun on hyvä olla aktiivinen, koska huomisen toimeentulosi saattaa riippua siitä. Yrittäjänä sinulla ei ole automaattista ”oikeutta” seuraavan kuun palkkaan, joten sinulla on hyvä olla koko ajan verkot vesillä uusia mahdollisuuksia etsien.
  • Ole valmis antamaan 100 prosenttia. Yrittäjyys antaa paljon, mutta se myös vaatii paljon. Omien kokemuksieni mukaan yrittäjyys vaatii täyttä heittäytymistä yrittäjyyden alttarille. Sinun tulee olla valmis antamaan itsestäsi kaikki ja itse asiassa vähän enemmänkin. Toki pitää tehdä itselleen selkeät rajat, jotta jaksaa, koska kukaan muukaan ei niitä sinulle tee.
  • Epäonnistuminen kuuluu asiaan. Jotta voisit menestyä yrittäjänä (mitä ikinä se sinulle tarkoittaakin), tulee sinun epäonnistua, koska muuten et opi uusia asioita. Ei ole olemassa kaiken kattavaa opusta siihen, miten toimia tietyssä tilanteessa ja välillä mennään päin puuta. Mutta nämä tilanteet opettavat kaikkein eniten.
  • Yrittäjyys mahdollistaa paljon. Omien kokemusten mukaan yrittäjyys mahdollistaa esim. työn ja lapsiperhearjen yhteen sovittamisen todella hyvin. Sinulla ei ole käytössä kellokorttia vaan vastaat omasta ajankäytöstäsi itse. Toki olet vastuussa asiakkaillesi, mutta yleensä heitä ei suoranaisesti kiinnosta ajankäyttösi vaan tekemisesi laatu.

Kaupallista kevättä 2019 toivottaen,

Juhamatti

admin