Viisi tärkeää myyntivinkkiä

Viisi tärkeää myyntivinkkiä

Julkaisen tässä viiden vinkin setin myyntiin liittyen. Nämä vinkit perustuvat pitkään kokemukseeni myyntityöstä:

  • Myyntivinkki 1/5. Muun muassa LinkedInissä puhutaan paljon kylmäsoitoista, mutta harvemmin puhutaan kuitenkaan takaisin soittamisen tärkeydestä myyntityössä. Tuotteita ja palveluita myyvien yritysten kannattaa soittaa takaisin niihin numeroihin, joihin ei ehditä vastaamaan. Tämä yksinkertainen käytäntö on hyvää asiakaspalvelua ja koskaan ei voi tietää, minkälaiset kaupat odottavat langan päässä. Prosentuaalisia määriä en tähän hätään uskalla heittää, mutta empiirisen kokemukseni mukaan liian harvoin yritykset soittavat takaisin asiakkaalle.
  • Myyntivinkki 2/5. Mielestäni myyjän kannattaa tutustua huolellisesti asiakkaan toimintaan kuten muun muassa talouslukuihin, avainhenkilöihin ja ylipäätään yrityksen tarinaan. Tee kotiläksysi, jotta voit tuntea asiakkaasi liiketoiminnan ja toimialan kunnolla. Lähteinä voit käyttää YTJ:tä, Finderia, LinkedInia yms.
  • Myyntivinkki 3/5. Kunnioita aikatauluja. Mielestäni myynnissä on erittäin tärkeä pysyä aikataulussa, olipa kyse esimerkiksi tarjouksen jättämisestä tai myöhemmin itse työn/tuotteen toimituksesta. Jos esimerkiksi tarjous on luvattu toimittaa tiistaille klo 16, pitää tarjous myös toimittaa silloin tai mielellään aikaisemmin. Mikäli aikatauluihin tulee viivästystä, on hyvä idea olla yhteydessä asiakkaaseen ja tiedustella mahdollisuutta lisäaikaan. Niin yksinkertaista, mutta niin vaikeaa.
  • Myyntivinkki 4/5. Ole rehellinen ja kerro myös mitä tuotteesi ei tee tai mitä palveluusi ei kuulu. Mielestäni myyjä kannattaa pääpainotteisesti tuoda esiin oman ratkaisun vahvuuksia, mutta teet paremman vaikutuksen, jos tuot esiin niitä puutteitakin, koska ei ole olemassa täydellistä ratkaisua jokaisen asiakkaan tarpeeseen.
  • Myyntivinkki 5/5. Myyminen lähtee halusta auttaa tai tehdä asiakkaalle palvelus ja ratkaista asiakkaan haasteita. Siten mielestäni myyntiä ei kannata ajatella liikaa myyntinä vaan ihmisten auttamisena ja ongelman ratkaisuna. Olen työurani aikana myynyt usealla miljoonalla eurolla palveluita ja tuotteita ja kertaakaan en ole tuntenut itseäni varsinaisesti myyjäksi. Myynnillä tuntuu olevan vieläkin huono maine ja ihan suotta. Toki kukaan ei tykkää ”luukutusmyynnistä”, mutta suurin osa myynnistä lienee kuitenkin asiakkaan ymmärtämiseen pyrkivää myyntiä. Tsemppiä kaikille myyjille, tunnetpa itsesi myyjäksi tahi et.
admin